Mökkilainan hakeminen: Näin valmistaudut lainan hakemiseen
Selvitä budjettisi: Ennen kuin haet lainaa, sinun täytyy tietää, kuinka paljon voit realistisesti käyttää mökkiin. Laske kuukausittaiset tulot ja menot sekä muiden lainojen maksut, jotta voit arvioida, kuinka paljon voit varaa maksaa kuukausittain mökkilainaa.
Tarkista luottotietosi: Lainanantajat tarkistavat luottotietosi ennen lainan myöntämistä. Jos et ole varma että luottotietosi ovat moitteettomat, niin pyydä luottotietoraportti hyvissä ajoin ja tarkista, ettei siinä ole virheitä. Jos sinulla on huono luottohistoria, niin yritä parantaa sitä ennen lainan hakemista esimerkiksi maksamalla laskut ajallaan ja vähentämällä velkaa.
Säästä: Lainanantajat yleensä vaativat, että sinulla on jonkin verran omaa rahaa sijoitettuna mökkiin. Säästä mielellään 10-20 % mökin hinnasta. Tätä voit myös tarvittaessa käyttää käsirahana jos myyjä sitä edellyttää, ja haluat varmistaa mökkikaupan. Myös ns. vakiokorvausehto toimii samalla tavalla, mutta se on yleensä välittäjien käyttämä tapa.
Selvitä lainavaihtoehdot: Eri pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat erilaisia lainavaihtoehtoja, kuten kiinteä- tai vaihtuvakorkoisia lainoja. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja pohdi, mikä sopii parhaiten sinun tilanteeseesi. Huomioi myös erilaisten lainatyyppien hinta (kiinteä korko, vaihtuvat 3 kk, 6 kk ja 12 kk euribor) ja lyhennystavat: tasaerä, tasalyhennys ja. annuiteetti
Vertaile lainatarjouksia: Hae lainatarjouksia useilta eri lainanantajilta, jotta voit verrata niiden ehtoja, korkoja ja muita kuluja. Näin voit valita edullisimman ja parhaiten sopivan lainan.
Valmistele tarvittavat asiakirjat: Lainahakemusta varten tarvitset todennäköisesti erilaisia asiakirjoja, kuten palkkatodistuksen, verotiedot ja henkilöllisyystodistuksen. Valmistele nämä asiakirjat etukäteen, jotta hakemusprosessi sujuu nopeammin. Jos olet yrittäjä tai haet lainaa yritykselle, niin sinulta pyydetään viimeisin tilinpäätös. Yrityksellä tulee myös olla hallituksen kokouksen pöytäkirja, jossa valtuutetaan hakemaan lainaa, asettamaan vakuuksia ja tekemään kauppa. Pankki saattaa myös pyytää kaupparekisteriotetta ja tosiallisen edunsaajan selvitystä sekä kysyä rahanpesuun liittyviä kysymyksiä.
Hae lainaa: Kun olet valmis, täytä lainahakemus eri rahalaitosten verkkopalveluissa. Henkilökohtainen tai etäyhteydenotto sovitaan rahalaitoksen kanssa vasta tämän jälkeen. Hanki mahdollisimman kattavasti tietoa ostettavasta kohteesta, ja selvitä onko siinä mahdollisesti valmiina kiinnityksiä. Odota lainapäätöstä ja neuvottele tarvittaessa ehtojen muutoksista.
Muista, että mökkilainan hakeminen voi olla pitkä prosessi, joten aloita valmistautuminen ajoissa. Älä epäröi pyytää neuvoa ja apua pankista, rahoituslaitoksesta tai asuntolainaneuvojalta, jotka voivat auttaa sinua löytämään parhaan mahdollisen lainan tarpeisiisi.
Varaudu kustannuksiin: Mökkilainan lisäksi sinun on varauduttava muihin kustannuksiin, kuten kaupanvahvistajan palkkioihin, sähköisen kaupankäynnin kuluihin, luotonvarausprovisioon, varainsiirtoveroon, kiinteistönvälittäjän palkkioihin ja mahdollisiin kunnostus- tai remonttikuluihin. Tee realistinen arvio näistä kustannuksista ja varmista, että sinulla on riittävästi varoja niiden kattamiseen. Myös sähkö-, vesi- ja jätehuoltosopimukset kannattaa selvittää kuten myös mahdollisen kiinteistöveron ja vakuutusmaksujen kustannus.
Tee tarjous ja neuvottele: Kun olet löytänyt sopivan mökin ja saanut lainapäätöksen, tee tarjous mökistä. Tarjouksen tekeminen on jännittävä vaihe, ja tässä vaiheessa on yleensä tarpeen neuvotella myyjän kanssa hinnasta ja muista ehdoista. Jos kohdetta myy välittäjä, niin voit kysyä häneltä millä hintaa vastaavia kohteita alueella on myyty. Toki myyjällä on oma tavoitteensa, jota välittäjä neuvotteluissa hakee.
Käy läpi kaupan lopullinen toteutus: Kun olet saanut lainapäätöksen, tarjous on hyväksytty ja mahdollinen käsiraha maksettu, niin aloita kaupan lopullinen toteutus. Tähän sisältyy yleensä kauppakirjan allekirjoittaminen, varainsiirtoveron maksaminen, lainan lopullinen hyväksyminen ja lainanantajan vaatiman vakuuden järjestäminen sekä mahdollisten kiinnitysten kuolettaminen tai siirtäminen. Muista varmistaa mahdolliset rasitteet ja rasitukset naapurien kanssa. Maaseudulla näistä on voitu sopia suullisesti tai niitä ei ole rekisteröity, ja silloin ne eivät sido uutta omistajaa
Valmistautumalla huolellisesti ja noudattamalla näitä vaiheita voit helpottaa mökkilainan hakemista, onnistunutta kauppaa ja tehdä unelmiesi mökin ostamisesta todellisuutta.
‹ Takaisin
Julkaistu 20.06.2023